top of page
Skribentens bildThomas Jordan

Detaljerad beskrivning av en tvådagarsutbildning om konflikthantering och strategi för en robust samarbetskultur

Jag genomförde nyligen ett tvådagars utbildningsuppdrag för 23 chefer och HR i ett företag med omkring 300 anställda. Företaget arbetar i en teknisk bransch och har många arbetsställen utspridda i Sverige, med rätt få medarbetare på varje arbetsställe. Temat var konflikthantering och konfliktförebyggande, med fria händer för mig att välja upplägg. Första dagens tider var 10 - 17, andra dagen 8 - 15.30.

 

Jag ville göra utbildningen så relevant som möjligt för deltagarna, och valde i samråd med HR-chefen och en av de högre cheferna, ett upplägg som innehöll fyra komponenter: inventering av konfliktrelaterade situationer och teman; konfliktkunskap; konflikthanteringsmetodik och strategi för en robust samarbetskultur.

 

Jag beskriver här hur vi gjorde, som ett exempel på vad en sådan tvådagarsutbildning kan innehålla. Rummet var möblerat med bord i sex öar med fyra personer vid varje ö (utom en med tre).

 

Följande moment fanns med:

Dag 1, förmiddag

Dag 1, eftermiddag

Dag 2, förmiddag

Dag 2, eftermiddag



Min egen bedömning är att insatsen var väl anpassad till de särskilda förutsättningarna i det aktuella företaget, hade en rätt god balans mellan kunskapsförmedling, reflektion, övning och utvecklingsarbete. Det hade säkert varit uppskattat med mer inslag av praktiska övningar, men det hade i så fall behövt göras på bekostnad av andra inslag i utbildningen, som jag ändå bedömde som värdefulla. Givetvis kan en insats som denna leda till att det utvecklas en rad väl motiverade förslag till åtgärder som kunde göra mycket nytta för företaget, men som skapar mer arbete för HR-chef och högre chefer, vilka redan har en hög arbetsbelastning och väldigt ont om tid för strategiskt utvecklingsarbete. Här måste man göra tuffa prioriteringar om vilka åtgärder och strategier som verkligen skulle vara så verkningsfulla att det är värt att avsätta tid för dem. En konsult kan förstås bistå i det utvecklingsarbetet, genom god kompetens i hur man konkret kan utforma de åtgärder och strategier som bedöms som angelägna.

 

 

 


Comments


bottom of page