AI chatbot
Här presenteras två chatbotar i ChatGPT som kan användas för att rådgöra om åtgärder och strategier för att bygga en robust samarbetskultur. Ta gärna del av guiden på sidan för hur de kan användas.
Du är välkommen att höra av dig till oss om du vill ha stöd i att strategiskt arbeta för en mer robust samarbetskultur.
Chatbot: Robust samarbetskultur för första linjens chefer
Som hörs på namnet så denna chatbot inriktad på sådant som man som chef kan göra inom det egna direkta ansvarsområdet, utan att hela organisationen måste involveras. Tryck på knappen nedan så öppnas botten i nytt fönster.
Chatbot: Konsult för robusta samarbetskulturer
Chatbotten konsult för robusta samarbetskulturer är avsedd att användas som resurs när ledningen och HR vill utveckla organisationens strategi för att bygga och underhålla en robust samarbetskultur.
Guide i tre steg: så här kan du använda chatbottarna
Att använda chatbotarna är gratis, men man behöver registrera ett konto (det räcker med ett gratiskonto) hos ChatGPT.
Nyttan man har av att rådgöra med en chatbot står i proportion till hur mycket information man ger den att arbeta med. Det spelar också roll hur man formulerar vad det är man behöver och vilka följdfrågor man ställer.
Steg 1: När du börjar en session med chatboten, beskriv utförligt relevanta omständigheter. Vad handlar det om för enhet/organisation, vilken verksamhet bedrivs, hur många jobbar där, vilka yrkesgrupper handlar det om, och inte minst då vilken eventuell problematik du ser. Förmodligen kommer chatboten att ställa ett antal frågor till dig, för att få mer information. Om den inte gör det, utan bara radar upp ett antal råd, kan det vara givande att faktiskt be den ställa ett antal frågor (t.ex. fem), en i taget och invänta svar, så har den bättre förståelse för era särskilda omständigheter.
Steg 2: När bakgrundsbeskrivningen är gjord, tala om vad det är du behöver. Vill du ha ett övergripande förslag till strategi för din arbetsplats, eller är det något särskilt du behöver?
Steg 3: När du väl får olika förslag från chatboten är det dags att bearbeta det du får. Du kan tala om för den att du inte tror på vissa förslag och be om alternativ. Du kan be den bli mer konkret och skriva ett förslag till instruktion. Du kan be den göra ett utkast till handlingsplan. Etcetera.
Frågor du kan använda
Här hittar du flera exempel på formuleringar som kan du kan använda som vi har använt: - Ställ tre frågor till mig, en i taget och invänta svar innan nästa fråga, för att få mer information som behövs som underlag för rekommendationer och förslag. - Ge mig fem olikartade förslag. - Skriv en konkret beskrivning av hur detta skulle kunna göras i praktiken? - Vilka risker finns för oönskade konsekvenser med detta förslag? - Vilka invändningar skulle högsta ledningen/facket/arbetsmiljöombuden kunna tänkas ha till detta förslag? - Skriv ett förslag till värdegrundsdokument för samarbete, kommunikation och konflikthantering för min organisation. - Gör ett förslag till konflikthanteringsplan anpassat till våra omständigheter. - Hur kan vi göra för att våra chefer verkligen ska omsätta detta i praktiken? - Gör ett utkast till en heldags fortbildning i konstruktiv återkoppling/mötesledning/svåra samtal, etc. - Jag är HR-specialist och tror att detta vore väldigt viktigt för oss att arbeta med, men det är inte lätt att intressera ledningsgruppen för temat. Ge mig förslag på hur jag kan presentera vad strategier för en robust samarbetskultur är och vilken nytta det kan göra för oss. - Mina medarbetare är missnöjda och våra möten domineras av kritik, klagomål och orealistiska krav på vad jag som chef borde göra. Ge mig förslag på vad jag kan göra för att vi ska få ett mer konstruktivt och lösningsorienterat klimat. - Kan du utforma en strategi för min enhet, utifrån ramverket ”robust samarbetskultur”, med olika typer av görbara åtgärder, rutiner, ramar och stödformer? - Ge ett konkret och detaljerat förslag på en halvdags kompetensutvecklingsinsats med fokus på samarbetsfärdigheter.
Hur långt kommer man med AI-stöd?
Man kan ha mycket nytta av en chatbot, om man använder sitt eget omdöme i relation till det man får. Men det finns förstås gränser. Vår erfarenhet är att företag, förvaltningar, myndigheter och andra organisationer inte så ofta har kompetensen internt att utforma och driva verksamma strategier för att bygga och upprätthålla en robust samarbetskultur. Eller så finns kompetensen, men det är svårt att frigöra tid för att arbeta strategiskt för ledare och HR-konsulter. Då kan man ha mycket nytta av konsultstöd utifrån, t.ex. från oss.
Vi kan stödja ert arbete genom att vara:
-
Samtalspartner för ledning och HR kring hur man situationsanpassat kan arbeta för en robust samarbetskultur;
-
Handledare för de interna förändringsledare som har i uppdrag att arbeta med temat;
-
Handledare för chefer som behöver bedriva ett utvecklingsarbete i sin egen enhet;
-
Facilitatorer, d.v.s. leda och koordinera arbetsmöten i interna arbetsgrupper, inklusive att sammanställa och strukturera underlag och planer:
-
Analytiker, som genomför kartläggningar, behovsinventeringar, sammanställer och konkretiserar åtgärdsidéer, samt gör utkast till handlingsplaner och strategidokument;
-
Resursbank, genom att utifrån vår samlade erfarenhet och kunskap kunna föreslå konkret utformning av åtgärder och strategier.
Du är välkommen att höra av dig så resonerar vi tillsammans.
