top of page

Kan man förebygga konflikter?

Skribentens bild: Helén CarlsonHelén Carlson

Uppdaterat: 27 feb.

Överallt där människor ska samarbeta uppstår förr eller senare skav och motsättningar. Det är en naturlig del av samvaron på en arbetsplats. I en del fall leder skavet och motsättningarna till eskalerade konflikter som är svåra att hantera. I över 25 år har jag arbetat med att hantera sådana konflikter. De flesta av dem hade inte behövt eskalera och bli svårhanterade och många hade kunnat undvikas helt. Genom att göra det lätt att samarbeta så förebygger man konflikter och i stället får man en hälsosam och effektiv arbetsmiljö. Så ja, man kan förebygga konflikter.

 

Förebygga konflikter – en investering i robust samarbete

Att förebygga konflikter handlar om att bygga en grund för samarbete och öppenhet innan problemen uppstår. Här delar jag mina tankar kring några relativt enkla åtgärder man kan göra i förebyggande syfte:


Regelbundet se över chefers och medarbetares arbetssituation. 

En orimlig arbetssituation leder till stress hos de flesta, vilket i sin tur leder till att man blir mindre skicklig på att samarbeta. Våra försvar väcks lättare och risken är stor att man går in i konfrontation i stället för problemlösning när det uppstår skav och motsättningar. En del väljer att undvika situationen och det löser inte heller problemet. I båda fallen riskerar man att få en eskalerande konflikt. Att regelbundet se över chefers och medarbetares arbetssituation är en relativt enkel åtgärd och en god investering.

 

En nära relation mellan chefer och medarbetare, där förväntningar och krav är tydliga och följs upp med konstruktiv återkoppling.

Otydlighet i krav och förväntningar är vanliga orsaker i konflikter. Likaså att man inte har en öppen och trygg relation med sin chef. Att som chef vara tydlig med krav och förväntningar på medarbetarna och att regelbundet följa upp dem i samtal med konstruktiv återkoppling är en förebyggande åtgärd. Det ger tydlighet, trygghet och förtroende och skapar en atmosfär där medarbetare vågar lyfta problem innan de växer sig stora.

 

Skapa regler för samarbete och konflikthantering.

Genom att tillsammans med medarbetarna tydliggöra spelregler för samarbete, konkretisera dem och regelbundet följa upp dem i gruppen blir det tydligt för medarbetarna hur de förväntas agera för att få en robust samarbetskultur. Ansvaret för det egna beteendet och den egna kommunikationen blir tydligt för var och en. Det kan i sin tur öka samhörigheten i gruppen, förbättra arbetsmiljön och minska risken för konflikter.

 

Skapa tydliga riktlinjer för hantering av konflikter

Ofta beskriver medarbetare som är involverade i en konflikt att de flera gånger försökt få hjälp med situationen, att de lyft frågan men inte fått stöd. Genom att arbetsgivaren tydliggör vart man kan vända sig och vad man kan få hjälp med i en konfliktsituation förebygger man att konflikter eskalerar och blir allvarliga. Då blir det tydligt för alla medarbetare vilket stöd som finns tillgängligt om man hamnat i konflikt och känner att man inte kommer vidare eller vet hur man ska hantera situationen. Det blir enklare för alla att navigera i situationer med skav och motsättningar.

 

Utbilda chefer och medarbetare i konflikthantering

Att medarbetare och chefer får gemensam kunskap och förståelse kring konflikter samt ett gemensamt förhållningssätt och språk kommer att väsentligt underlätta samarbetet och minska risken för eskalerade konflikter. En bra utbildning leder till att skav och konflikter avdramatiseras, man stärker sin upplevelse av att den egna och gruppens förmåga att hantera utmanande situationer och den psykologiska tryggheten ökar i gruppen.

 

Utbilda mötesledare i effektiva mötesformer.

Frustration och missnöje som uttrycks i fel forum och kollektivt kan få allvarliga och svårhanterliga konsekvenser. Många chefer tycker att det är svårt att hantera sådana situationer och det är en vanlig bidragande orsak i konflikter. Att utbilda chefer och mötesledare i effektiv mötesledning är en god investering.

 

Främja transparens i beslutsfattandet

Att främja transparens i beslutsfattandet minskar osäkerhet och bygger tillit. Var tydlig med hur den egna bilden ser ut, vilka principer och värden som ligger till grund för prioriteringar och vägval. Tala om vad du hoppas uppnå med ditt beslut och vad som kan hända om du inte fattar beslutet.

Comments


bottom of page